Područje današnje župe Špansko nalazilo se u sastavu župe Vrapče koja je tijekom srednjega vijeka bila posjed Kaptola. Od siječnja 1943. naselje je u sastavu župe Stenjevec, a od 1966. zajedno sa susjednim naseljem Prečkom tvori župu Novo Špansko. Godine 1975. u Španskom je formirana nova župa s titularom BDM Žalosne, a početkom 2011. istočni dio toga naselja, zajedno s dijelom naselja Oranice imenovan je novom župom. Od godine 2010. župna se zajednica okuplja u osnovnoj školi na misnom slavlju.

Područjem župe prije nešto više od stoljeća tekla je rijeka Sava. Župu čine područja sjeverno od potoka Vrapčaka i novo naselje sagrađeno 2006./2007. na području negdašnje vojarne vojske bivše države. Na tom je mjestu, krajem Drugog svjetskoga rata i nekoliko godina nakon njega bio partizanski logor 'Prečko'  koji se prostirao prema rijeci Savi. Tu su mnogi civili i pripadnici poraženih vojski stradali, pokapani ili odvođeni na druga stratišta i križne putove diljem bivše države.

Stradalima na tom području potrebna je molitva i dostojanstven spomen. Molitva i crkva, uostalom, potrebni su i svima nama, današnjim stanovnicima naselja.

Prvi župnik bio je vlč. Zlatko Pavetić koji je na župi bio od njenih početaka pa do kolovoza 2013. Tada je na mjesto župnika došao vlč. Marko Vuković i ostao do kolovoza 2014. Nakon njega došao nam je naš  župnik vlč. Darko Bručić Pavuk koji svoju službu vrši do 2019. godine. Današnj upravitelj župe je vlč. Marko Čolak.