Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, kao i 291. Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba, održat će se ove godine u subotu i nedjelju 10. i 11. rujna.Ovogodišnje hodočašće mladih obilježavamo kao 20. po redu pa će mladi, vođeni riječima Blažene Djevice Marije: ”Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo!“ (Lk 1, 49), u zahvalnosti promišljati o svemu što Bog čini i što je učinio kroz proteklih 20 godina zajedništva mladih naše nadbiskupije.

Potičemo mlade da se, na početku akademske i pastoralne godine, u što većem broju odazovu na hodočašće.

Ovogodišnje hodočašće ide poznatom rutom od Konjščine do Marije Bistrice. Stoga će u subotu 10. rujna biti organiziran prijevoz izvanrednim hodočasničkim vlakom do Konjščine, s polaskom u 7.20 sati s Glavnog kolodvora u Zagrebu te će se putem zaustaviti na četiri stanice: Vrapče, Gajnice, Zaprešić i Zabok. Mladi se mogu ukrcati u vlak na jednoj od navedenih stanica. Oni koji će vlastitim prijevozom doći iz različitih dijelova Nadbiskupije okupit će se u 9.00 sati u Konjščini (kod željezničke stanice), odakle ćemo zajedno pješačeći krenuti prema Mariji Bistrici.

Ove godine predviđen je i smještaj i spavanje u šatoru i školi, stoga je važno ponijeti sa sobom sve što je potrebno (vreće za spavanje, topliju odjeću i obuću).Mladi će sutradan, u nedjelju 11. rujna, sudjelovati na hodočašću vjernika grada Zagreba, biti na pomoć oko organiziranja procesije te sudjelovati u euharistijskom slavlju koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački. Nakon euharistijskog slavlja i kratke okrjepe mladi će pješice krenuti prema Zlatar Bistrici, odakle će vlak u 16.15 krenuti prema Zagrebu.

Prilog za organizaciju hodočašća je 90 kuna po osobi (40 kuna troškovi prijevoza, 40 kuna majice za hodočasnike i 10 kuna za fond "Mladi za mlade") a prijaviti se možete na POVEZNICI. (najkasnije do 5. rujna)

PROGRAM HODOČAŠĆA:

Subota, 10. rujna

7.20 sati — polazak hodočasničkog vlaka prema Konjščini
9.00 sati — hodočasnici iz Konjščine kreću prema Mariji Bistrici
(po dolasku u Mariju Bistricu, sveta misa u bazilici Majke Božje Bistričke, a nakon mise smještaj u šator i školu te vrijeme za odmor i ručak)
14.30 sati — početak programa u šatoru
Kateheza — vlč. Zoran Grgić, povjerenik za mlade Bjelovarsko- križevačke biskupije
Svjedočanstvo — paraolimpijac Pavao Jozić
18.30 sati — doček hodočasnika grada Zagreba
20.00 sati — Služba svjetla
21.30 sati — glazbeni program u šatoru22.30 sati — početak cjelonoćnog klanjanja u bazilici

Nedjelja, 11. rujna
9.00 sati — Križni put
11.00 sati — euharistijsko slavłje s hodočasnicima iz Zagreba
14.00 sati — polazak prema Zlatar Bistrici
16.15 sati — polazak hodočasničkog vlaka prema Zagrebu