Proslava blagdana Župe bl. Ivana Merza u Zagrebu – Špansko

U nedjelju 10. svibnja svečano je proslavljen blagdan Župe, Merčevo. Svečana sv. Misa u 11,00 sati održana je u prisustvu više od 1000 vjernika, na otvorenom, na župnom zemljištu na križanju Zagrebačke avenije i Zagrebačke ulice. Misno slavlje predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati u koncelebraciji s upraviteljem Župe vlč. Markom Čolak, p.Božidarem Nagy postulatorom kauze bl. Ivana Merza, vlč. Alenom Vrbek te dr. Josipom Beljan.

Pozdravljajući prisutne preč. Pavlaković je istaknuo: „U radosti ovoga blagdanskog zajedništva pete uskrsne nedjelje dolazimo pred Gospodina, okupljeni Duhom Svetim, s pouzdanjem u njegovu snagu i blizinu koja nam je čudesno podarila blaženoga Ivana Merza.

Svetost je djelo Božjega Duha koji nas potiče da slijedimo Krista i njegov poziv jer On je put, istina i život“.

U svojoj homiliji preč. Pavlaković je povezao Božju riječ sa životom našeg blaženika i usporedio Crkvu s kućom te je istaknuo: „ Isus je onaj „zaglavni kamen“ koji u Crkvi trajno ostaje živ kao njezin uskrsnuli Gospodin. On se ne urušava, ne nagriza ga zub vremena, ne mogu mu nauditi poplave, potresi i požari, nije mu potrebno ojačavanje i obnova. On, „zaglavni kamen”, temeljni kamen Crkve, ostaje zauvijek. Drugo zaglavno kamenje mrtvo je i šutljivo. Isus kao živi „zaglavni kamen“ Crkve trajno svojim riječima i djelima samom sebi pridružuje i druge, čineći da i oni postanu „živo kamenje“. Bilo bi dobro stoga da danas postanemo svjesni toga da smo i mi kao kršćani, baš po tome što smo kršćani, ugrađeni u temelje Crkve“, te je dodao:“ ne preostaje drugo nego zaželjeti svima nama, cijeloj Crkvi i u svim njezinim dimenzijama, da nam On sam, Isus Krist, zaglavni kamen na kojemu smo utemeljeni i s kojim smo i sami pozvani biti temelj Crkve, pomogne da uistinu vjerujemo da je On koji za sebe reče: „Ja sam put, istina i život“, jedini put Ocu, jedina istina i jedini koji daje puninu života i da nam, nadalje, pomogne to što vjerujemo živjeti u svakodnevnom životu, kako bismo s Kristom, po Kristu i u Kristu mogli zaživjeli vječnost u Očevom domu, u onoj nebeskoj i proslavljenoj Crkvi spašenih koji, ondje gdje nam je od Krista pripravljeno mjesto, gledaju Boga licem u lice“.

 

Pri završetku sv. Mise župljani i hodočasnici prisustvovali su "postavljanju" simboličnog "kamena temeljca" na mjestu izgradnje buduće crkve. Naime pater Božidar Nagy donio je ciglu iz, u potresu urušenog svoda bazilike Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj. Ta cigla ima svojevrsnu relikvijsku vrijednost jer je kroz šest godina “gledala” sa stropa Bazilike i bila svjedok kako se blaženi Ivan Merz molio u Bazilici, sudjelovao na svetoj misi, primao Pričest, adorirao, vršio na galeriji pobožnost križnoga puta i živio ljepotu otajstva Crkve.

Za proslavu blagdana Župe, župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom. Tema ovogodišnje duhovne priprave bila je geslo našeg blaženika: EUHARISTIJA, ŽRTVA, APOSTOLAT.

Prvi dan trodnevnice u četvrtak 7. svibnja misno slavlje predvodio je vlč. Alen Vrbek, župni vikar župe BDM Žalosne-Špansko koji je govorio o Euharistiji. U svojoj je propovjedi istaknuo: „Ugledajmo se i mi danas u primjer bl. Ivana koji je iznad svega štovao Isusa, prisutnog u presvetoj Euharistiji i primao ga svaki dan u sv. Pričesti da bi se sjedinio s njim i da bi sve više postajao s njim jedno, to jest da njegov život postaje božanski, prožet Bogom i nositelj Boga.

Drugi dan trodnevnice u petak, 8. svibnja, s nama je bio vlč.Ivan Braovac, župni vikar župe sv. Nikole Tavelića koje govoreći o žrtvi rekao: “Žrtva je iskaz davanja, predanja i znak nepostojanja sebičnosti. Najljepši primjer žrtve nam daje naš Gospodin Isus. Njegova žrtva je žrtva ljubavi; ljubavi prema Bogu kao Ocu i ljubavi prema svima nama, ljudima. Isus nije raspet da bismo ga mi hvalili, nego da nas spasi i da nas sve sabere u jedno. Iz toga proizlazi naša hvala i zahvala.“

U subotu 9. svibnja na treći dan trodevnice sv. misu je predvodio vlč. Matija Novački, župni vikar župe Uznesenja BDM. Vlč. Novački govoreći o apostolatu rekao je slijedeće: „Izvor apostolata, apostolskih nakana i pothvata jest u srcu. Ljubav prema Bogu i prema bližnjemu navodi nas, upravo nas tjera na djela apostolata. Tamo gdje nema te ljubavi nema ni pravog apostolata. Srce ozareno Euharistijom, spremno na žrtvu, nadahnutno ljubavlju može djelovati.“ Vlč. Novački je u nastavku dodao da područje apostolata laika prije svege jest obitelj, a potom profesionalni i društveni život.

Budući da župna zajednica još nema svoju župnu crkvu, na kraju mise posebno se po zagovoru Blaženika  molilo za izgradnju crkve. Na tu nakanu župljani na kraju svake mise mole već više od dvije godine. Plodovi molitve već su vidljivi u ovom župnom zemjištu na kojem slavimo misu, a sada ostaje da se i dalje molio da konačno dobijemo i crkvu što je želja i čežnja svih župljana.

Po završetku misnog slavlja  upravitelj župe vlč. Marko Čolak čestitajući blagdan župe zahvalio se svim župljanima i hodočasnicima na sudjelovanju u misnom slavlju čime svjedoče živu Crkvu, te se zahvalio svećenicima koji su sudjelovali u ovogodišnjoj proslavi blagdana bl. Ivana Merza zaštitnika naše župe.